16 Jun 2009

Cine au fost primii in Transilvania??

Un articol interesant care,dupa pararea mea,contribuie la cultura generala a multor oameni interesati catusi de putin de subiectul"romanii sau ungurii".

Paleontologii au reusit sa dea un raspuns ferm unei intrebari care ii preocupa de vreo trei secole pe istorici, si anume: cine au fost primii in Transilvania, romanii sau ungurii? Raspunsul este acela ca, mult inainte de romani si de unguri, in Transilvania traiau dinozauri pitici. Printre cei autohtoni se numara si specia Magyarosaurus dacus.

Paleontologul Vlad Codrea este unul dintre specialistii din Europa interesati in domeniul studierii perioadei Cretacicului superior, adica a vremurilor in care dinozaurii convietuiau cu mamiferele primitive. Mai precis, mamifere de dimensiunile unor soareci erau hrana dinozaurilor. Profesorul Vald Codrea, de la Universitatea Babes-Bolyai, a facut o serie de sapaturi in mai multe locuri din Transilvania, unde a gasit fosile care sustin o teorie stiintifica foarte incitanta. Aceasta spune ca, acum 70 de milioane de ani, cea mai mare parte a Transilvaniei era o insula ce avea in extremitatile deocamdata dovedite Tara Padurenilor (Rusca Montana) si Salajul, prin Tara Hategului. Acest teritoriu facea parte dintr-un adevarat arhipelag, inconjurat de apele calde ale Oceanului Tethys.



Insula care azi face parte din Transilvania avea o vegetatie luxurianta, care cuprindea de la ferigi pana la conifere si angiosperme. Temperatura era asemanatoare cu cea din climatul tropical de azi. In acea perioada, insula era populata de reptile, de la crocodili la testoase, insa pe acest teritoriu vietuiau si mii de exemplare de dinozauri. "Erau dinozauri pitici, cu dimensiuni mult mai mici decat cele ale altor dinozauri, precum, de pilda, cei gasiti in Patagonia, care se afla la polul opus, avand uneori dimensiuni gigantice", spune profesorul Codrea. "Deocamdata savantii nu au reusit sa raspunda cu precizie la intrebarea daca dinozaurii pitici au migrat in insula din Transilvania cand deja aveau dimensiuni reduse ori au descrescut aici. si asta, pentru ca numarul fosilelor descoperite este inca prea mic pentru a formula un raspuns ferm pe aceasta tema", spune profesorul Codrea.



"Una dintre teoriile cele mai raspandite in lumea stiintifica face trimitere la asa-numitul fenomen de nanism insular. Adica, din cauza resurselor limitate de hrana de pe insule, unele dintre vietuitoare isi reduc dimensiunile, de-a lungul sirurilor de generatii, ca o forma de adaptare la mediu. Cert este ca unii dintre dinozaurii din Transilvania aveau dimensiuni mai mici decat cea a unui om. Altii erau mai mari si aveau dimensiuni asemanatoare cu cele ale unor microbuze de azi", mai spune profesorul clujean. Cei mai multi erau dinozauri ierbivori, dar existau si specii de dinozauri carnivori. Ei dominau lumea de acum 70 de milioane de ani. De fapt, era o lume in transformare, pentru ca, pe langa reptile, aparusera si mamifere, dar si pasari inca primitive, care aveau ciocuri cu dinti.

"Localnicii":
In insula de odinioara existau specii autohtone de dinozauri. Pe langa Magyarosaurus dacus, existau, de pilda, si doua specii de dinozauri botezati Zalmoxes. Apoi, exista si o specie de dinozauri care traia, cel mai probabil, in mlastini, Telmatosaurus transylvanicus. Cel mai ciudat era, fara indoiala, Strutiosaurus transilvanicus, care avea corpul protejat de o adevarata cuirasa osoasa. Paleontologii spun ca reconstituirea lumii dinozaurilor este foarte dificila, pentru ca din intregul puzzle dispun deocamdata de doar cateva piese disparate. Scheletele complete lipsesc, insa pe an ce trece elementele colectate redau tot mai limpede aspectele animalelor.

Sursa: CAUTATI-O!!!

2 comments:

Vladimir Negru (Monochrome) said...

whaaat the haack ? this is .... omg .. this is ... this ... th .. is ... fckin' interesting :D da'n-am sa caut sursa :P

Freydis said...
This comment has been removed by the author.